ACNE

Acne

Både män och kvinnor kan uppleva obehag av acne. Acne eller det man ofta kallar finnar orsakas av tilltäppning och inflammation i talgkörtlarna. Acne börjar vanligtvis i tonåren när hormonförändringar orsakar att talgkörtlarna förstoras och blir tilltäppta. Talgkörtelmynningen täpps till av den ökade talgkörtelproduktionen. Hårsäckarna, porerna, förhårdnar och en ansamling av komedoner (pormaskar) med acnebakterier (propionibacterium acne) bildas. Acne är inte ett tecken på dålig hygien och kan därför inte tvättas bort. Det kräver kompetent behandling.

Det finns olika typer av acne, och de olika typerna behandlas på olika sätt. Vi arbetar med medicinsk hudvård samt av läkemdelsverket godkänd kemisk peeling för acnebehandling.

Acneärr

Ärr efter acne kan se olika ut, dels gropar och fördjupningar men också djupa knölar. Groparna kan vara platta och utsträckta men också mindre och djupare. Man kan också ha en blandning av både djupa och platta ärr. Acneärr är oftast svåra att dölja kosmetiskt. En rodnad går att dölja med make-up, men en grop går inte att dölja. På Svenska Hudvårdskliniken arbetar vi med olika kemiska peelingar för att reducera acneärr. Detta i kombination med medcinsk hudvård ger en kraftig reduktion av acneärr. Tyvärr kan inte ärr tas bort helt utan man får nöja sig med mer eller mindre grad av reduktion.

Share This